Urban Outfitters controversies

9/16/2014

Oon ihan järkyttyneenä lukenu kohua herättäneestä Urban Outfitters paidasta ja päätin sukeltaa vähän syvemmälle kyseisen vaatemerkin tuotoksiin. Niin ku monet meistä Suomalaisista, myös minä oon aina heti ulkomailla rynnänny Urban Outfittersiin ja tullu muutaman pussillisen kanssa ulos. Se on harvinaista herkkua meille, joilla ei tuota kauppaa ole koko maassa. Viimeaikoina julkastut artikkelit pisti kuitenki vähän miettimään...Näyttää siltä, että Urban Outfitters hakee julkisuutta keinolla millä hyvänsä. Epäasiallisten vaatteitten julkaseminen tuo julkisuutta pahassa mielessä, mutta sitä kai ne hakee. Onko huonojulkisuuskin siis hyvästä?

Kent State verilöyly-paita urban11

Tästä paidasta on tullu hirvee kohu, joka johti Urban Outfittersin haastamiseen oikeuteen. Paidassa on siis Kent State yliopiston logo ja ihan selviä "veriläikkiä", joilla viitataan 70-luvulla tapahtuneeseen verilöylyyn. Sadat koulun oppilaat piti mielenosotusta Vietnamin sotaa vastaan ja paikalla olleet USA:n National Guardin poliisit yritti rauhottaa tilannetta. Jostain vieläkin epäselvästä syystä yks sotilaista ampu laukauksen aseistamattomia oppilaita kohti mikä alotti verilöyöyn, jossa kuoli 4 oppilasta ja 9 haavoittui. Tapahtuma on vieläkin hirvee tabu amerikkalaisille. Moni mun kavereista opiskelee Kent Statessa, koska se on ihan Pittsburghin lähellä. Koululla on isot muistomerkit ja joka vuosi pidetään hiljainen hetki tapahtuneen uhrien muistolle. Voitte siis kuvitella kuinka järkyttyneitä ihmiset on tästä paidasta...

Alaikäisten juomista rohkaisevat paidat
urban8

Urban Outfittersistä on kohuttu useaan otteeseen ja nämä lastenvaatelinjalla tuotetut puserot herätti useat ostajat kyseenalaistamaan vaatemerkin viestiä. Kyseessä on siis alle 18-vuotiaille tarkotettu tweens-linja. Mun mielestä on ihan naurettavaa tehä "I vote for vodka"-paitoja alaikäseille lapsille, joilla ei oo harmainta hajua siitä minkälaisen viestin ne antaa ympärillä oleville ihmisille. Kohun herätti lähinnä se fakta, että USA on yrittäny erilaisilla kampanjoilla vähentää ongelmaksi syntynyttä  alaikäisten alkoholin käyttöä jo pitemmän aikaa. Kaikista järkyttävintä on se, että julkisuus näyttää toimivan, koska kaikki nuo paidat loppuunmyytiin ennen ku ne ehdittiin vetää pois markkinoilta...

The Holocaust-evoking "Jewish-star" shirt
urban10

Davidin tähti-paita herätti juutalaisten keskuudessa suunnattoman kohun. Holocaust eli natsisaksan vainot on muutenki jenkeille sellanen aihe josta ei vaan puhuta.

The Obama/black urban6

Netistä vaatteita tilanneina varmasti tiiätte, miten joihinkin tuotteisiin saa valita eri värin. Urban Outfitters teki pienen virheen julkastessaan paidan, jonka värivaihtoehdot oli joko White/Charcoal tai Obama/black :D

Eat Less
urban9

Tässä kohtaa munki pitää sanoa, että mitä helvettiä... Paita jossa lukee "syö väemmän"?! Vieläpä kaiken lisäksi tommosen ylilaihan anoreksikko mallin päällä.

The "Victimized" armed Palestinian T-shirt

urban2

Amerikkalaisten viha terroristeja ja lähi-itää kohtaan tiedetään ja palestiinalaisen lapsisotilaan kuvalla varustettu paita ei tullu mitenkään yllätyksenä. Ehkä Urban Outfittersin viestit on tulkitsemis kysymys ja niillä onki välillä ihan hyviä pointteja? Ken tietää

Salacious photo shirt
urban5

15- vuotias kuvassa esiintyvä malli nosti puserosta kivan mellakan haastamalla Urban Outfittersin oikeuteen kuvan luvattomasta käytöstä. Tyttö vaatii yhtiöltä 28 miljoonaa... Miksi 15-vuotias lapsi yleensäkään poseeraa noin paljastivassa vaatteissa ja tollasessa asennossa?

Ghettopoly
urban3 urban

Mun on pakko myöntää, mutta nauroin ääneen tälle Monopolista tehdylle versiolle. Urban Outfittersissä myydään vaatteitten lisäksi myös muuta vapaa-ajan vietettä ja krääsää. Joku Monopolin pelaaja sai neronleimauksen tehä pelistä hieman "ghettomman" version :D Mun käsittääkseni osana pelin kulkua nostetaan bonuskortteja ja ostetaan feikkirahalla taloja. Tässä Ghettopolyn bonuskorteissa saattaa lukea "you got yo whole neighborhood addicted to crack. Collect 50 dollars" ja kadun nimet on "Cheap Trick Avenue" yms. Rasismin vastaset liikkeet alotti boikotin ja peli vedettiin markkinoilta. Pelin tekijä kuitenki puolustautu sanomalla, että välillä täytyy osata nauraa myös itselleen.


Depression shirt
urban7

En tiiä laittaisinko ite päälle puseroa, jossa lukee Depression. Tämän voi kai ymmärtää masennuksen vastaisena kampanjana, mutta amerikkalaiset ei siitä kuitenkaan tykänny.

Get some chicken

urban4

Rasismia suoraan paitaan painettuna.

Muoti ja pukeutuminen on mun mielestä ihana asia. Niillä voi viestiä omaa persoonaa ja tyyliä ja omalla tavallaan ilmaista itteään. En nyt tietenkään tarkota ihan noin rajussa mielessä. Tietty se täytyy ymmärtää, että muodin ja vaatebisneksen takana on rahastus ja materialismi, mutta eikö tässä olla menty jo vähän liian pitkälle? Mitä ootte mieltä?2 kommenttia:

16. syyskuuta 2014 klo 20.15 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

No huh huh! Mulla jäi tuon ensimmäisen paidan tarina vähän epäselväksi kun ensimmäisen kerran luin siitä.. Katsoin itseasiassa, että se on ihan mielenkiintoinen, tosin aika prutaali, paita.. Mutta jos tarinan taustalla on oikea verilöyly vuosien takaa niin pitäisi varmaan pari kertaa miettiä ennen kuin julkaisee ja tuo markkinoille jotain tuollaista.

Mulle ei ole urban outfitters tuttu liike muuten kuin joidenkin satunnaisten amerikan tubettajien kautta mutta täytyy sanoa, että ompa aika kyseenalaisia paitoja. Mitään näistä en ostaisi. Lähinnä jää mietityttämään, että mikä tämän kaiken takana on? Miksi tällaisia tehdään? Kai siihen jokin syy on. Olisi mielenkiintoista kuulla suunnittelijan/suunnittelijoiden mielipiteitä.

- Margit

 
16. syyskuuta 2014 klo 21.07 , Blogger Siiri kirjoitti...

Mulla nousi ihan samoja kysymyksiä! Haluaisin haastatella noitten vaatteitten suunnittelijoita ja saada tietää niiden perustelut ja että mitä ne on oikein aatellu. Eivät selvästi ole ainakaan tuon Eat Less paidan kanssa aatelleet sen seuraamuksia ja vaikutuksia nuoriin...
Ihan oikeassa kyllä oot, että kai näin controversaaleihin vaatteisiin on joku syy tai motiivi. Onko se sitten vaan julkisuuden ja rahan tarve?
Ite aloin kans kyseenalaistamaan urban outfittersin toimintaa, millanen yritys julkasee tällasta

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu